Obsah
Dobrou chuť přeje vedoucí kuchyně Lenka Bartošíková
Seznam alergenů:
01 Obiloviny obsahující lepek 06 Sójové boby (sója)
01a Obiloviny - pšenice 07 Mléko
01b Obiloviny - žito 08 Ořechy, mandle, pistácie
03 Vejce 09 Celer
04 Ryby 10 Horčice
05 Arašídy (podzemnice olejná)
OZNAČOVÁNÍ ALERGENŮ V JÍDELNÍČKU MATEŘSKÉ ŠKOLY
Počínaje 13.12.2014 jsou všichni výrobci potravin povinni vyznačit u výrobku (jídla) alergeny, které potravina obsahuje. Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivou přecitlivělost strávníků.Tuto skutečnost si musí každý strávník (zákonný zástupce) uhlídat sám.Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.
Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem označujícím alergen. V blízkosti jídelního lístku bude vyvěšen seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenů bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmu.
Odvolání na legislativu:
EU – 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků §8 ods.10